Vlakbij de grens van Duitsland in het zuiden van Nederland vinden we één van de oudste profclubs van Nederland. VVV Venlo werd namelijk al in 1903 opgericht en heeft in de tussenliggende jaren behoorlijk wat pieken en dalen meegemaakt. De voetbalclub zit momenteel weer in de Eredivisie, maar schippert de laatste seizoenen vaak tussen de hoogste klasse en de Eerste Divisie. Het iconische stadion De Koel staat vooral bekend om de lange trap naar beneden, die de spelers af moeten leggen om het speelveld te bereiken. Met maximaal 8000 toeschouwers is het een knus stadion te noemen. In dit artikel vertellen we je meer over de club uit Limburg, zodat je mogelijk beter kunt gaan wedden op VVV Venlo.
Oprichting en verblijf in Eerste en Tweede Klasse
Al aan het einde van de negentiende eeuw ontstond in Venlo de eerste voetbalclub. Dit team, dat door de oprichters de Gouden Leeuw werd genoemd, ging uiteindelijk na meerdere naamswijzigingen in 1903 officieel over in de ‘Venlose Voetbal Vereniging’. Later kwamen hier nog de naburige teams VITOS en THOR bij en in 1910 voegde ook het team Quick zich bij VVV. Er kan dus met recht worden gesproken van een samengesteld team in de vroege jaren van het voetbal in Venlo.
In die tijd was er uiteraard nog geen sprake van professioneel voetbal in Nederland. Alles gebeurde op amateurbasis en vaak voornamelijk op een regionale schaal. VVV kwam vanaf het seizoen 1912/13 in de Eerste klasse Zuid terecht en tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog bleef het team schommelen tussen de Eerste en Tweede klasse in deze regio. Bijzonder is dat in 1937 Bep Bakhuys nog één seizoen bij VVV speelde. De aanvaller wist als Nederlands international tussen 1928 en 1937 maar liefst 28 doelpunten te maken in 23 wedstrijden, en staat nog altijd te boek als een van de meest legendarische spelers van die generatie.
Successen voor VVV Venlo na de Tweede Wereldoorlog
Na het einde van de oorlog ging het snel beter met VVV. Het team speelde vanaf 1945/46 tot en met 1954/55 onafgebroken in de hoogst mogelijke competitie, de Eerste klasse. In dat laatste jaar fuseerden de twee voetbalbonden, de KNVB en de NBVB, en hieruit ontstond met de Eredivisie het begin van het profvoetbal in Nederland. VVV begon het seizoen daarop in de Eerste klasse op profniveau en fuseerde toen met de andere voetbalclub uit Venlo: Sportclub Venlo. Het team ging in eerste instantie Sportclub VVV heten, maar dit werd later VVV Venlo. Aangezien de afkorting VVV al voor Venlose Voetbal Vereniging staat, is het daarachter toevoegen van Venlo dubbelop. Maar desalniettemin werd voor deze naam gekozen.
Door de fusie en vooral ook omdat uitstekende spelers zoals Jan Klaassens, Faas Wilkens en Coy Koopal bij VVV Venlo speelden, promoveerde de club snel naar de Eredivisie. Vanaf 1957 tot en met 1962 bleven de Limburgers hierin spelen. Het grootste succes werd in 1957 gehaald toen VVV Venlo de KNVB Beker won door in de finale ADO uit Den Haag te verslaan. Nog altijd is dit de enige prijs die VVV heeft gepakt op het hoogste niveau in Nederland. In het seizoen 1960/61 werd VVV Venlo derde in de Eredivisie en hoger dan dit zijn ze sindsdien niet geëindigd.
Wisselvallige prestaties tot op de dag van vandaag
Na de vroege succesperiode na de oprichting van de Eredivisie is VVV Venlo er eigenlijk nooit in geslaagd om een stabiele Eredivisieclub te worden. Tussen 1967 en 1972 speelde het team zelfs enkele seizoenen in de Tweede Divisie. Daarna ging het financieel en sportief weer wat beter met de club en wisten de Limburgers regelmatig te promoveren, om vaak één of enkele seizoenen later weer te degraderen. In zowel 1986/87 als 1987/88 werd VVV Venlo vijfde in de Eredivisie, maar tussen 1995 en 2007 zat het team vervolgens onafgebroken in de Eerste Divisie.
Belangrijk in de wederopstanding van VVV in 2007/2008 was de Japanner Keisuke Honda, die in De Koel zijn grote doorbraak kende. Later werd hij voor veel geld aan CSKA Moskou verkocht. Door de opleving van VVV en de extra inkomsten die het verblijf in de Eredivisie gaf, kon de club enkele goede spelers strikken. Sindsdien zijn onder meer Nordin Amrabat, Musa, Yoshida, Wildschut, Uchebo, Nwofor en Schaken via VVV opgeklommen naar de Europese (sub)top. Hoewel VVV van 2013 tot en met 2017 weer in de Eerste divisie zat, zijn ze momenteel terug op het hoogste niveau in Nederland en laten ze bij vlagen mooi voetbal zien. Het is voor de Limburgers te hopen dat ze dit, onder leiding van de ervaren en rustige coach Maurice Steijn, vast kunnen houden.
Wedden op VVV Venlo
Wie wil wedden op VVV Venlo kan het door het recente promoveren momenteel weer doen op wedstrijden in de Eredivisie. Leuk aan de teams in de onderste helft van de subtop (zoals VVV) is dat het niet alleen spannend is om te zien hoe ze het per wedstrijd doen, maar ook inzetten op eventuele degradatie, of juist lijfsbehoud een optie is. Wedden op VVV Venlo kan daarnaast aantrekkelijk zijn, omdat ze het vooral in het eigen stadion vaak goed doen tegen de op papier wat betere tegenstanders.
Daarnaast is wedden op VVV Venlo in de KNVB Beker elk seizoen een mogelijkheid. Hoewel het niet al te vaak is voorgekomen dat de Limburgers ver geraken in het bekertoernooi, staan er elk jaar wel enkele leuke ontmoetingen op het programma in deze competitie. Bovendien is het niet alleen mogelijk om vooraf te wedden op voetbal, maar kan dit tegenwoordig ook steeds vaker live. Je kunt dan bij een online bookmaker de wedstrijd via een live stream volgen, zodat je geen moment hoeft te missen. De beschikbare wedopties en quoteringen worden aangepast aan de hand van het verloop van het duel. Wie goed het spel kan lezen kan hierdoor veel winnen met op deze manier wedden op VVV Venlo!