Engeland staat niet voor niks bekend als ‘The Home of Football’. Hoewel een variant van de sport al voor Christus in China werd gespeeld, is het moderne voetbal in de achttiende en negentiende eeuw in Engeland uitgegroeid tot wat het heden ten dage is. De Cambridge Rules, die in 1848 werden opgesteld in de gelijknamige universiteitsstad, kunnen worden gezien als de grondslag van voetbal zoals we het nu kennen. Bovendien is de Engelse Football Association, die in 1863 werd opgericht, de oudste voetbalbond van de wereld.
De hoogste competitie in Engeland, de Premier League, werd opvallend genoeg pas in 1992 opgericht. De Premier League is een corporatie waarin de twintig deelnemende clubs samen de aandeelhouders zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis van de Engelse Premier League en de topclubs in deze competitie. Dit allemaal zodat je mogelijk gerichter kunt gaan wedden op de Premier League. In de laatste alinea volgen wedden op voetbal-tips voor deze competitie.
Wedden op clubs in de Premier League seizoen 2020-21
Hier vind je de pagina’s van alle clubs in de premier league waar je op kan wedden: Arsenal | Aston Villa | Brighton & Hove Albion | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Fulham | Leeds United | Leicester City | Liverpool | Manchester City | Manchester United | Newcastle United | Sheffield United | Southampton | Tottenham Hotspur | West Bromwich Albion | West Ham United | Wolverhampton Wanderers
Voetbalclubs die momenteel niet mee doen in de Premier League maar dat in het verleden wel gedaan hebben: Bournemouth | Cardiff City | Huddersfield Town | Norwich City | Watford |
Oorsprong van de Premier League
De English Football League werd in 1888 opgericht en is daarmee de oudste voetbalcompetitie ter wereld. Door de jaren heen groeide de Football League uit tot een nationaal systeem en is het eigenlijk de enige voetbalcompetitie in het land van enige betekenis. De Football League kan worden gezien als een verzameling van de professionele voetbalcompetities, omdat zowel de laagste competitie als de allerhoogste hierbij hoorden. Via een systeem met degradatie en promotie konden de clubs een plekje in een van de vier profcompetities verdienen.
Dit veranderde echter toen in 1992 de beste 22 teams besloten om zelf de Premier League op te richten. Tot dan toe was de EFL First Division het hoogste profniveau van het land geweest, vergelijkbaar met onze Eredivisie. De clubs konden in dat systeem echter niet genoeg verdienen. De stadions raakten steeds leger en het Engelse voetbal kon niet meer concurreren met bijvoorbeeld de Italiaanse en Spaanse grootmachten. De 22 teams besloten daarom gezamenlijk uit de English Football League te stappen en hun eigen bedrijf op te richten, in samenwerking met de Football Association. Dit werd de FA Premier League zoals we die vandaag de dag nog kennen. De drie andere profniveaus bleven wel actief onder de vlag van de Football League. De EFL Championship, de EFL League One en de EFL League Two bestaan tot op de dag van vandaag nog steeds en zijn na de Premier League de drie hoogste profniveaus van het Engelse voetbal.
De EFL en de Premier League besloten wel samen te gaan werken, zodat degradatie en promotie van en naar de Premier League mogelijk bleef. Het is daarnaast met de kennis van nu eenvoudig om te concluderen dat de oprichting van de Premier League inderdaad voor een behoorlijke financiële impuls in het Engelse voetbal zorgde. De Premier League kon vanaf 1992 zelf de televisierechten verkopen aan de hoogste bieder. Tegenwoordig komt er jaarlijks via alleen al deze televisierechten een bedrag van meer dan een miljard pond binnen, die de twintig Premier League-teams onderling kunnen verdelen. Daarnaast zijn ook de regels rondom sponsorinkomsten in 1992 vergemakkelijkt, en dit heeft zeker zijn uitwerking gehad.
Top Four en Big Six in de Premier League
Gedurende een lange periode was er een duidelijke ‘Top Four’ in de Premier League. De clubs Arsenal, Chelsea, Liverpool en Manchester United staken met kop en schouders boven de rest uit en verdeelden onderling de prijzen en de tickets voor de grote Europese toernooien. Vooral Manchester United was erg sterk in de eerste jaren na de oprichting van de Premier League. Onder leiding van succescoach Ferguson won United in de eerste vijf seizoenen vier keer de titel. Tot en met het seizoen 2010-2011 werden alleen Manchester United (twaalf keer), Arsenal (drie keer), Chelsea (drie keer) en Blackburn Rovers (één keer) kampioen. Liverpool pakte geen titels, maar was er wel vaak dichtbij.
Met name door de inmenging van de Saudische sjeiks bij Manchester City veranderde het machtsveld in de Premier League. In 2011-12 werd City kampioen en in het seizoen 2017-18 gebeurde dit voor de derde keer. In de tussenliggende periode won Chelsea de titel nog tweemaal, was Leicester City één keer de beste en won Manchester United nog één keer de beker. Tegenwoordig spreekt men dan ook niet meer van de Top Four, maar eerder van de Big Six. Tottenham en Manchester City zijn namelijk ook geduchte concurrenten in de titelstrijd en doen qua budget nog maar weinig onder voor de vier andere topclubs. Alle zes hebben ze een omzet van meer dan 350 miljoen pond per jaar.
Premier League teams in Europese competities
Hoewel het financiële doel van de oprichting van de Premier League zonder meer als geslaagd mag worden beschouwd, gaat dit in mindere mate op voor de Europese ambities. Engeland staat weliswaar hoog op de UEFA Coëfficiëntenlijst, maar toch weten de teams uit Engeland niet vaak een groot toernooi te winnen. Elk jaar mogen er vier teams uit de Premier League meedoen aan de Champions League, maar sinds de oprichting van de Premier League in 1992 won maar vier keer een Engelse club de Champions League.
In de Europa Cup zijn deze cijfers met drie keer winst sinds 1992 zelfs nog een stukje slechter. Volgens veel kenners komt dit voornamelijk omdat de Engelse competities zo volgepakt zitten. In veel andere landen zitten er achttien teams in de hoogste competitie en hoeven er dus minder wedstrijden te worden afgewerkt. Bovendien zijn er in Engeland ook meerdere bekertoernooien. Wedden op voetbal kan bijvoorbeeld op de FA Cup en de EFL Cup. Daarnaast is er geen winterstop in Engeland en hierdoor kunnen de teams niet even op adem komen halverwege het seizoen.
Wedden op Premier League
Wie wil wedden op de Premier League, die kan door het ontbreken van een winterstop en het overvolle programma zeer vaak zijn slag slaan. Inzetten kan op alle duels op veel verschillende manieren. De Engelsen zijn zelf dol op wedden op voetbal en daarom zijn er vooral in de Premier League bizar veel wedopties beschikbaar bij elke wedstrijd. Het is uiteraard ook bij veel duels mogelijk om live te wedden op voetbal. Dit geeft je nog meer verschillende wedopties en bovendien veranderen de quoteringen en de weddenschappen tijdens het duel.
Doordat veel online bookmakers een live stream aanbieden, hoef je geen moment te missen van de beste wedstrijden tussen de beste teams. Door de gigantische bedragen die de Premier League-clubs te besteden hebben, kun je altijd veel topspelers in actie zien en dit maakt het wedden op voetbal op deze competitie extra leuk.