Oprichting NAC Breda in 1912
NAC Breda ontstond 1912 in de Noord-Brabantse stad uit de fusie van NOAD en ADVENDO. De betekenis van beide teams komt regelmatig terug in de wat moeilijkere voetbalquizzen. NOAD, opgericht in 1895, staat voor Nooit Opgeven Altijd Doorzetten. ADVENDO is een afkorting voor Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning, en dit team bestond al sinds 1904. De clubnamen werden samengevoegd tot NAC (Noad Advendo Combinatie). Pas in 2003 werd hier de naam van de stad Breda aan toegevoegd en sindsdien kent iedereen het team als NAC Breda. Deze toevoeging komt omdat vanaf dat jaar de gemeente de club financieel sterk moest bijstaan en in ruil hiervoor de naamswijziging wilde.
Niet lang na de oprichting in 1912 haalde NAC het grootste succes uit de clubgeschiedenis door in 1921 Nederlands kampioen te worden. In die beginjaren speelde ook clubicoon Rat Verlegh bij de club. Hij was er onder meer mede verantwoordelijk voor dat NAC zes keer kampioen van het zuiden werd, in slechts negen jaar tijd. In 1931 nam Verlegh afscheid, na negentien seizoenen in het eerste elftal van NAC te hebben gespeeld. Het huidige stadion van NAC Breda is dus niet voor niks naar deze legendarische voetballer vernoemd.
Lang verblijf in Eredivisie
De Eredivisie werd voor het eerst georganiseerd in het seizoen 1956/57. NAC is één van de teams die er vanaf het begin bij was in deze hoogste competitie van ons land. Hoewel de club in het seizoen 1965/66 in de Eerste Divisie uitkwam, zat het verder maar liefst tot 1983 alle seizoenen in de Eredivisie. Opmerkelijk is dat NAC vrijwel nooit uitschieters naar boven heeft gehad. Vanaf de vroege jaren in de Eredivisie was NAC vrijwel elk seizoen in het rechter rijtje te vinden. Wel werd in die tijd de eerste en tot nu toe enige KNVB Beker in de wacht gesleept. In 1973 werd NEC verslagen in de finale. De finale van het bekertoernooi werd daarnaast nog drie keer gehaald.
Vanaf 1986 tot en met 1993 had NAC het zwaar en zat de club onafgebroken in de Eerste Divisie. Vanaf 1994 tot en met 2016 was NAC Breda juist, op één seizoen na, steeds als stabiele middenmoter in de Eredivisie te vinden. Het beste seizoen uit de geschiedenis was in 2007/2008 toen NAC Breda zeer knap derde werd, nog voor clubs als Feyenoord, AZ en SC Heerenveen. Legendarische spelers als Matthew Amoah, Anthony Lurling, Victor Sikora, Jelle ten Rouwelaar en Rob Penders waren toen de dragende krachten.
Wisselvallige jaren
Hoewel het er in de eerste jaren van het nieuwe millennium op leek dat NAC Breda zich definitief in de subtop van de Eredivisie ging nestelen, blijkt niks minder waar. De club uit Noord-Brabant is sinds het successeizoen 2007/2008 juist weer een stuk instabieler geworden. Na vijf seizoenen lang op het randje van degradatie te balanceren, kwam de onvermijdelijke terugkeer naar de Eerste Divisie er in 2016. In 2018 wist NAC Breda weer te promoveren, maar in de Eredivisie hebben ze het nog altijd zeer lastig en het zou goed kunnen dat het de komende seizoenen voor NAC weer schipperen is tussen de hoogste en een-na-hoogste divisie.
Door de jaren heen heeft de club uiteraard aardig wat bijzondere spelers weten op te leiden en voor mooie bedragen kunnen doorverkopen. Mooie voorbeelden hiervan zijn: Pierre van Hooijdonk, Nordin Boukhari, Nemanja Gudelj en Orlando Engelaar. In het vroegere verleden leverde NAC ook regelmatig internationals af. Dit waren onder meer Verlegh, Rijvers, Kuijs, Canjels, Kools en Schrijvers. Ton Lokhoff werd in 2007 verkozen tot Mister NAC en was ook als coach een tijd lang actief bij de Noord-Brabanders.
Toekomst NAC Breda
Hoewel het sportief gezien bij NAC nogal eens te wensen overlaat, is het Rat Verlegh Stadion vrijwel altijd tot aan de nok toe gevuld. Dit is een behoorlijke prestatie, zeker aangezien er maar liefst 19.000 mensen in het stadion passen. Het is een teken aan de wand dat NAC Breda het eigenlijk gezien de fanatieke achterban en steun in de regio beter zou moeten kunnen doen dan de laatste jaren het geval was. Vaak is het ook een kwestie van net even de juiste spelers op het juiste moment binnenhalen en een goede coach voor het team zetten. Hoewel het mogelijk nog enkele keren fout zal gaan bij de club uit Breda, is het de verwachting toch dat NAC uiteindelijk nog vele jaren in de Eredivisie te zien zal zijn.
Wedden op NAC Breda
Wedden op NAC Breda kan in ieder geval in het seizoen 2018/2019 vrijwel wekelijks op duels in de Eredivisie. Daarnaast komt NAC Breda standaard elk jaar uit in de KNVB Beker. Hoewel het al een tijdje geleden is dat de club hierin ver wist te komen, is dit natuurlijk altijd een mogelijkheid. Wedden op NAC kan zowel per wedstrijd als over een geheel seizoen. Zet er bijvoorbeeld op in dat ze wel of juist niet in de Eredivisie blijven.
Per wedstrijd wedden op NAC kan bovendien zowel live als vooraf. Vooraf inzetten doe je door voor het eerste fluitsignaal je weddenschappen af te sluiten bij je online bookmaker. Live wedden kan logischerwijs alleen wanneer het duel van NAC Breda al is begonnen. Voordelen van live wedden op NAC Breda zijn onder meer de volgende:
- Wedopties worden aangepast aan verloop van het duel
- Quoteringen veranderen tijdens de wedstrijd
- Je kunt je spelinzicht gebruiken om inschattingen te maken
- Op juiste moment inzetten kan hoge winst geven
- Veel verschillende opties en veranderende opties, waardoor het 90 minuten lang spannend blijft