De hoogste professionele voetbalcompetitie in Spanje is de in 1929 opgerichte Campeonato Nacional de Liga de Primera Division, die beter bekendstaat onder de verkorte naam La Liga. Deze competitie wordt georganiseerd door de Liga de Fútbol Profesional (LFP) en dus niet door de Spaanse voetbalbond, de RFEF.
Elk jaar degraderen drie clubs vanuit La Liga naar de Segunda Division en uiteraard promoveren uit deze lagere klasse vervolgens drie teams naar La Liga. Sinds 1997 doen er twintig clubs mee aan La Liga. Barcelona, Real Madrid en Athletic Bilbao zijn de enige drie clubs die alle 86 seizoenen die tot nu toe zijn gehouden hebben meegedaan.
In dit artikel vertellen we je meer over de oorsprong van La Liga en de turbulente oorlogsjaren die voor een driejarige stop zorgden. Ook behandelen we de recordhouders en bijzondere kampioenen, en spelers uit La Liga en bekijken we de Europese prestaties van de Spaanse teams. In de laatste alinea kun je wedden op La Liga-tips lezen, die je kunt gebruiken bij het wedden op voetbal.
Alle clubs in La Liga
Alavés | Athletic Bilbao | Atlético Madrid | Barcelona | Cádiz | Celta de Vigo | Eibar | Elche | Getafe | Granada | Huesca | Levante | Osasuna | Real Betis | Real Madrid | Real Sociedad | Sevilla | Valencia | Valladolid | Villarreal
Clubs die ook regelmatig in La Liga spelen
Espanyol |
Oorsprong van La Liga
Opmerkelijk genoeg was er in Spanje eerder een nationaal bekertoernooi dan een nationale competitie. De nog altijd gehouden Copa Del Rey werd al in 1903 opgericht en hierin streden de beste teams om de nationale beker. In 1927 kwam de directeur van de voetbalclub Arenas Club de Getxo, die tegenwoordig in de Segunda Division B speelt, op het idee om een nationale competitie op te richten naast het bekertoernooi.
Na veel overleg en uitstel kwam het idee in 1929 van de grond en werd La Liga voor het eerst georganiseerd. Er deden van 1929 tot en met 1934 maar tien teams mee. Zes van de tien clubs plaatsten zich in 1929 voor La Liga, omdat ze de Copa Del Rey hadden gewonnen. Daarnaast mochten nog drie andere teams meedoen, omdat ze tweede waren geworden in het bekertoernooi. De tiende en laatste club, Racing Santander, plaatste zich via een kwalificatietoernooi.
Bijzonder is dat al deze tien clubs vandaag de dag nog steeds op een professioneel niveau actief zijn. Zes van de tien teams, namelijk Atletico Madrid, Espanyol, Real Sociedad, Barcelona, Real Madrid en Athletic Bilbao spelen bovendien op dit moment nog in La Liga. Alleen deze drie laatste clubs hebben alle 86 seizoenen meegedaan en zijn dus nog nooit gedegradeerd. Hoewel Barcelona in 1929 het eerste seizoen van La Liga won, was het Athletic Bilbao die in de beginjaren de competitie domineerde. Zij werden vier van de eerste acht seizoenen kampioen en wonnen in diezelfde periode ook nog vier keer de Copa Del Rey.
De Spaanse Burgeroorlog, die het land van 1936 tot en met 1939 in zijn greep hield, zorgde ervoor dat ook het voetbal in La Liga stil lag. Er werd opmerkelijk genoeg nog wel één jaar professioneel gevoetbald in die jaren. De teams die zich in het republikeinse gedeelte van Spanje bevonden, deden met uitzondering van de clubs uit Madrid mee aan de Mediterrane Liga in 1937. Barcelona won deze competitie en diende in 2007 een verzoek in bij de Spaanse voetbalbond om dit als officiële La Liga-titel te laten erkennen. Tot op de dag van vandaag is hier echter geen besluit over genomen.
Recordhouders in La Liga
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er vervolgens in Spanje gewoon door gevoetbald. In die eerste jaren na de Spaanse burgeroorlog was met name Atletico Madrid erg sterk. Dit was voor een deel te wijten aan het feit dat zij maar weinig spelers hadden verloren in de oorlog. Van veel andere clubs waren spelers gesneuveld aan het front of geëxecuteerd, of verbannen door hun rol in de oorlog.
Ook Valencia en Sevilla waren in de jaren ’40 erg sterk in La Liga. Sinds de jaren ’50 tot en met de dag van vandaag zijn Real Madrid en Barcelona de allersterkste ploegen in de competitie. In de beginjaren van het huidige millennium voegde Atletico Madrid zich opnieuw bij het rijtje topclubs.
Wanneer we kijken naar de best presterende clubs, dan steken Barça en Real Madrid boven de rest uit. Barcelona werd maar liefst 26 keer kampioen. De recordkampioen is echter de Koninklijke uit Madrid, met 34 landstitels. Barcelona won daarnaast nog 31 keer de beker en dit lukte Real Madrid 19 keer. Daartussen staat Athletic de Bilbao met 23 bekers.
Wanneer we kijken naar de records van individuele spelers, dan springen vooral Messi en de keeper Andoni Zubizarreta eruit. Messi voert met meer dan 474 doelpunten de eeuwige ranglijst van topscorers in La Liga aan. Hij heeft een ruime voorsprong op Cristiano Ronald (311 doelpunten) en zal uiteraard alleen nog maar verder uitlopen. Doelman Zubizarreta speelde tussen 1981 en 1998 maar liefst 622 wedstrijden in La Liga en staat daarmee fier aan kop.
De resultaten van Spaanse teams in Europese competities
Ook in Europees opzicht zijn de Spaanse teams erg dominant. De laatste vijf jaar staat Spanje bovenaan de coëfficiëntenlijst van de UEFA en het land heeft deze ranglijst in totaal al 21 jaren aangevoerd. Bovendien kwam de beste club van Europa 21 keer uit Spanje en wonnen Spaanse clubs het vaakst de volgende toernooien:
- Champions League met achttien keer winst
- Europa League met dertien keer winst
- UEFA Super Cup met vijftien keer winst
- FIFA Club World Cup met zeven keer winst
Alsof dit nog niet genoeg blijk is van de dominantie van de clubs uit La Liga, leverde de competitie ook nog eens de meeste Ballon d’Or-winnaars met 22 stuks, negentien keer de FIFA World Player of The Year en meer dan tien keer de beste speler van Europa.
Ondanks deze internationale dominantie is La Liga niet de best bezochte competitie in de wereld. Met een gemiddeld toeschouwersaantal van 26.983 mensen per wedstrijd staan ze slechts derde op dit gebied. In zowel de Premier League als de Bundesliga komen gemiddeld meer mensen naar het stadion. Dat zijn echter cijfers waar de Eredivisie, met gemiddeld 17.988 toeschouwers, alleen maar van kan dromen.
Wedden op La Liga
Wie wil wedden op La Liga die kan dit natuurlijk vrijwel wekelijks doen op de allerbeste en spannendste voetbalwedstrijden. De twintig deelnemende teams spelen elk twee keer tegen elkaar en hierdoor zijn er per jaar 380 wedstrijden om op te wedden in La Liga.
Naast het vooraf inzetten op een duel kun je er ook voor kiezen om live te wedden op voetbal. Dit brengt onder meer als voordeel met zich mee dat zowel de wedopties als de quoteringen worden aangepast aan de hand van het verloop van het duel. Hierdoor kan op het juiste moment inzetten tijdens de wedstrijd je mogelijk meer opleveren dan vooraf wedden op La Liga.
Bovendien geeft live wedden op voetbal het extra voordeel dat je een livestream kunt bekijken bij je online bookmaker. Hierdoor hoef je geen moment van het duel te missen. De vele wedopties zorgen ervoor dat elke wedstrijd 90 minuten lang spannend blijft. Door alleen bij de beste en meest betrouwbare online bookmakers te wedden op La Liga, kun je profiteren van de meest gunstige quoteringen en mogelijk leuke winsten behalen.