Het ‘Nederlands elftal’ is de naam van het team dat ons land vertegenwoordigd in voetbalwedstrijden tegen andere landen. De bijnaam Oranje is uiteraard afgeleid van ons koningshuis. In de bijbehorende kleur speelt het Nederlands elftal zijn thuiswedstrijden. De eerste interland van Nederland vond plaats tegen buurland België in 1905. Door de jaren heen is dit ook het land gebleven waartegen Nederland het vaakst heeft gevoetbald: meer dan 125 keer. Deze ‘Derby der Lage Landen’ is ook in recente jaren vaak een spektakel gebleken. Uiteraard heeft het Nederlands elftal in de lange geschiedenis succesvolle en juist mindere periodes gehad. De enige echt grote prijs werd in 1988 gepakt, toen Oranje het EK wist te winnen onder leiding van bondscoach Rinus Michels. Vandaag de dag is het Nederlands elftal na een mindere periode weer op de weg terug en ze maken goede kans om er het volgende toernooi (WK) weer bij te zijn. In dit artikel vertellen we je meer over Oranje en geven we wedden op het Nederlands elftal tips.
De beginjaren van het Nederlands elftal
De eerste wedstrijd die het Nederlands elftal speelde vond al in 1905 plaats. In die jaren waren er nog niet veel landen die een internationaal team op de been konden brengen. De FIFA was bovendien pas één jaar eerder, in 1904, opgericht. De eerste twee keer dat voetbal op de Olympische Spelen op het programma stond, was het nog een ‘demonstratiesport’ voor clubteams. De titels die in 1900 en 1904 werden gewonnen tellen daarom officieel niet mee. In 1908 volgde de eerste deelname aan een groot toernooi voor het Nederlands elftal. Zij deden toen mee aan de Olympische Spelen en werden derde van de slechts zes teams die deelnamen.
Het eerste Wereldkampioenschap voetbal vond plaats in 1930, maar Nederland deed hier niet aan mee. Sterker nog: ze schreven zich niet eens in voor de kwalificatie. In 1934 gebeurde dit wel. In Italië was het toernooi echter na één wedstrijd al weer afgelopen voor Oranje. Ook vier jaar later was het WK in Frankrijk al na één duel ten einde. Door de Tweede Wereldoorlog lag het voetbal in Nederland daarna lange tijd stil. Daarnaast was het niveau van het Nederlands elftal gedaald tot een bedenkelijk niveau. Dit had ook te maken met het feit dat het profvoetbal in Nederland pas relatief laat van de grond kwam. De Eredivisie werd bijvoorbeeld pas in 1956 voor het eerst gehouden. In andere landen zijn ze eerder begonnen met profvoetbal, waardoor het niveau daar hoger kwam te liggen.
Prestaties Nederlands elftal op internationale toernooien
Het Nederlands elftal speelde een bijzonder lange tijd geen rol van betekenis in het internationale voetbal. Zes WK’s op rij, van 1950 tot en met 1970, wist Nederland zich niet te plaatsen of deden ze niet eens mee aan de kwalificatie. Ook bij de eerste Europese kampioenschappen, die vanaf 1960 werden georganiseerd door de UEFA, was Nederland niet van de partij. Pas in 1976 in Joegoslavië, op de vijfde editie van het EK, was Nederland voor het eerst present. Bijzonder is echter dat het Nederlands elftal zich sinds die eerste deelname maar liefst negen van de elf keer wist te plaatsen. Ook op het WK is Nederland met acht van de twaalf edities sindsdien relatief goed bezig.
Nederland wist op het WK maar liefst drie keer tweede te worden in de tien edities waaraan ze tot op heden deelnamen. Op het EK werd vier keer de halve finale gehaald en in 1988 wist Oranje het toernooi voor de eerste en tot op heden enige keer te winnen. Het sterrenteam met mannen als Van Basten, Gullit, Rijkaard en de broers Koeman wist toen onder leiding van Rinus Michels in Duitsland met 2-0 in de finale van de Sovjet-Unie te winnen. Op de wereldranglijst van de FIFA heeft Nederland meerdere malen op de eerste plek gestaan. In 2011, na het succesvolle WK van 2010 waar Oranje tweede werd achter Spanje, gebeurde dit voor het laatst.
Recordhouders van Oranje
Aangezien er de laatste twintig/dertig jaar veel meer internationale wedstrijden worden afgewerkt dan daarvoor het geval was, zijn met name spelers uit het recente verleden terug te vinden in de toplijsten. Wanneer het gaat om de meeste interlands, dan staat de inmiddels gestopte voetballer Wesley Sneijder aan kop met 134 duels. Topkeeper Edwin van der Sar is in 2008 op 130 wedstrijden blijven steken, terwijl verdediger Frank de Boer in 2004 afscheid nam van het Nederlands elftal met 112 wedstrijden achter zijn naam. Van de nog actieve spelers staan momenteel Daley Blind en Georginio Wijnaldum in de top twintig.
Van Persie is de topscorer aller tijden van Oranje. In 102 wedstrijden vond hij maar liefst 50 keer het net. Ook de nummer twee van deze lijst, Klaas-Jan Huntelaar, is nog actief en zou op papier nog interlands kunnen gaan spelen, hoewel de kans hierop klein lijkt. Voormalig Ajax en huidig Schalke 04 spits Huntelaar maakte 42 goals in 76 wedstrijden en zal Van Persie niet inhalen. In de top 20 zien we twee actieve voetballers terug. Zo staat Memphis Depay op plaats 8 met 35 doelpunten en Georginio Wijnaldum op plaats 13 met 26 doelpunten.
Recente prestaties Nederlands elftal en de toekomst
Dat het Nederlands elftal enige tijd in een dip heeft gezeten is een understatement. Het missen van zowel het EK van 2016 en ook nog eens het WK van 2018, heeft behoorlijk wat impact gehad. Hierdoor moesten achtereenvolgens Guus Hiddink, Danny Blind, interim-coach Fred Grim en Dick Advocaat het veld ruimen. Ronald Koeman was even de bondscoach, maar hij vertrok naar Barcelona waarvoor Frank de Boer in de plaats kwam. Na de uitschakeling op het EK in 2021 vertrok ook de Boer bij Oranje, waarna routinier Louis van Gaal de rol van bondscoach weeral op zich nam. Die heeft een paar successen achter zijn naam gezet op weg naar het WK. Er is bovendien een nieuwe generatie opgestaan bij Oranje en met mannen als De Ligt, Frenkie de Jong, Dumfries en Bergwijn, lijkt Nederland weer mee te kunnen met de mondiale top de komende jaren.
Wedden op het Nederlands elftal
Wedden op het Nederlands elftal kan uiteraard het hele jaar door. Hoewel ze niet zoveel wedstrijden afwerken als de clubteams, kun je er alsnog vrij regelmatig op inzetten. Wedden op het Nederlands elftal kan bijvoorbeeld op oefenwedstrijden, wedstrijden in de Nations League, kwalificatieduels en natuurlijk op de grote toernooien: het WK en EK. Leuk is dat wedden op het Nederlands elftal zowel vooraf als live kan. Het voornaamste voordeel van live wedden op het Nederlands elftal is dat de live wedopties steeds veranderen en ook de quoteringen worden aangepast. Hierdoor kun je optimaal je spelinzicht gebruiken om tijdens de wedstrijd op het juiste moment in te zetten.
Je hoeft bovendien geen minuut te missen als je via de livestream van de online bookmakers live gaat wedden. Je kunt dan de wedstrijd op de voet volgen en tegelijkertijd mogelijk leuke bedragen winnen. Per duel van Oranje zijn er tientallen tot soms wel honderden verschillende wedopties beschikbaar en door goed naar de vorm van de teams en de spelers te kijken, maak je meer kans om te winnen!