Lange tijd was FC Twente één van de meest constante Eredivisieclubs in Nederland. De club speelde sinds de oprichting in 1965 slechts één seizoen in de Eerste Divisie en kwam verder onafgebroken uit op het hoogste niveau. Hoewel het team enkele malen dicht bij de landstitel kwam, was het pas in het seizoen 2009/2010 voor het eerst raak. Dit succes had echter een keerzijde en daarom moet FC Twente op dit moment even door een zure periode heen. De degradatie naar de Eerste Divisie in 2018 is hopelijk voor de Tukkers van korte duur. In dit artikel vertellen we je meer over de club uit Enschede. We bespreken de oprichting en de vroege historie en gaan daarnaast in op de vele hoogte- en dieptepunten van de club. In de laatste alinea’s geven we tips voor het wedden op FC Twente, terwijl ook de geschiedenis van het team je kan helpen om gerichter en beter te wedden op voetbal.
Oprichting in 1965 door fusie
In Enschede kwamen meerdere clubs uit op een professioneel niveau. Sportclub Enschede was gewoonlijk de sterkste van de clubs uit de stad, en dit team speelde sinds de oprichting van de Eredivisie in 1956 in deze competitie. De Enschedese Boys stonden bekend als de tweede club van de stad en zij wisten in 1961 te promoveren naar de Eerste Divisie. Beide clubs kampten echter met een exploitatietekort en zodoende werd de roep om een fusie, vooral vanuit de gemeente, steeds sterker. 1 juli 1965 was de fusie een feit. De naam FC Twente werd gekozen omdat dit de ruimte gaf voor andere clubs uit de regio om zich eventueel nog bij de club te voegen.
De nieuwe club ging spelen in Het Diekman stadion. Dit stadion werd in 1956 opgeleverd en bood in de jaren ’60 plaats aan ongeveer 25.000 toeschouwers. Pas in 1998 zou het stadion gesloten worden en FC Twente verhuizen naar het Arke Stadion (nu Grolsch Veste). In de eerste paar jaar als FC Twente ging het niet bijzonder goed met de club. De resultaten van de voormalige Sportclub Enschede waren daarvoor aanzienlijk beter dan van de combinatieclub. Vanaf het seizoen 1968/1969 ging het roer om en werd er een echt team gesmeed van de twee voormalige elftallen.
Gouden jaren in de 70’s
Onder leiding van eerst trainer Kees Rijvers en later Spitz Kohn werden uitstekende resultaten behaald in zowel de Eredivisie als de KNVB Beker. Indrukwekkende spelers zoals Epi Drost, Piet Schrijvers en René en Willy van de Kerkhof werden door FC Twente vaak in een vroeg stadium van hun carrière gekocht en met winst weer van de hand gedaan. In de Eredivisie leidde het uitstekende beleid en uitstekende voetbal tot onder meer een derde plaats in 1968/1969, 1971/1972 en 1972/1973. Het voorlopige hoogtepunt was de tweede plek in de Eredivisie in 1973/1974.
In 1977 werd de eerste echte prijs gewonnen door FC Twente toen PEC Zwolle met 3-0 werd verslagen in de finale van de KNVB Beker. In die jaren mocht FC Twente ook meermaals deelnemen aan Europese competities. De club haalde onder meer de halve finale en de finale van de UEFA Cup, en later nog eens de halve finale van de Europacup II. Wedden op FC Twente in Europese duels is sinds deze periode niet meer zo aanlokkelijk, omdat de Tukkers sinds toen zelden verder zijn gekomen dan de eerste ronde.
Degradatie naar Eerste Divisie en terugkeer naar subtop Eredivisie
Na 1980 ging het een periode weer wat minder met FC Twente. De club degradeerde in 1983 zelfs voor het eerst in de geschiedenis naar de Eerste Divisie. Daar werd echter onder leiding van spelers als Fred Rutten, Theo Snelders en Sanchez Torres direct weer promotie naar de Eredivisie afgedwongen. In 1987/1988 was FC Twente weer helemaal terug op de plek waar het daarvoor vaak te vinden was. In dat seizoen en de twee seizoenen daarna werd de derde plek in de Eredivisie behaald.
Ondanks de keurige resultaten stond FC Twente in die jaren te boek als een saai team. De thuiswedstrijden werden vaak in een slechts half gevuld stadion afgewerkt. Live wedden op FC Twente was in die periode dan ook niet aan te raden. Hoewel er prima spelers bij FC Twente speelden, zoals onder meer Ronald de Boer, Michael Mols, Youri Mulder, Nico-Jan Hoogma, Sander Boschker en later ook Arnold Bruggink en Paul Bosvelt, lukte het de club niet om het stadion vol te krijgen. Hierdoor worden die jaren wel als een beetje kleurloos gezien, ook omdat echt klinkende resultaten uitbleven.
Landskampioen en dieptepunt in clubhistorie
Door de verhuizing van Het Diekman naar het Arke Stadion in 1998 kwam er wat meer actie in de tent. Dit was vooral het geval in 2001, toen maar liefst 30.000 mensen uit Enschede en omstreken naar de KNVB Bekerfinale afreisden. De tweede KNVB Beker werd mede door deze massale steun gewonnen door het team, met onder meer spits Jan Vennegoor of Hesselink. In 2003 balanceerde FC Twente op het randje van faillissement door onder meer een belastingschuld van enkele miljoenen euro’s. Door onder andere de leiding van Joop Munsterman konden de Tukkers uit dit dal opklimmen.
In 2007/2008 begon de echte succesperiode bij FC Twente. Fred Rutten zorgde ervoor dat in dat seizoen de club tweede werd in de Eredivisie. Een jaar eindigde Twente onder trainer Steve McLaren weer op de tweede plaats en in 2009/2010 was het eindelijk raak. FC Twente pakte knap de titel in de Eredivisie met topspelers als Bryan Ruiz, Luuk de Jong, Blaise N’Kufo, Kenneth Perez en Douglas in de selectie. Wie bij het wedden op voetbal had ingezet op deze eindoverwinning, had een flinke winst te pakken. Een jaar na het kampioenschap werd daarnaast voor de derde keer de KNVB Beker gewonnen door FC Twente.
De sportieve opleving bleek echter mede mogelijk gemaakt door enkele gevallen van creatief boekhouden. Toen de onregelmatigheden bij diverse transfers werden ontdekt, moest FC Twente op de blaren zitten. Voorzitter Munsterman moest in 2015 het veld ruimen en er volgden meerdere keren een puntenaftrek in de Eredivisie. De begroting van de club werd behoorlijk lager en de licentie werd FC Twente op een haar na afgenomen door de KNVB. Degradatie kon in het seizoen 2017/2018 niet voorkomen worden.
Wedden op FC Twente
Hoewel FC Twente momenteel in de Keuken Kampioen Divisie uitkomt, zal het vast niet lang meer duren voordat de Tukkers terugkeren in de Eredivisie. Wedden op FC Twente kan tot die tijd gewoon op de duels op het tweede niveau in Nederland. Wedden op voetbal kan zowel vooraf als live. Het voordeel van live wedden is onder meer dat je tijdens de wedstrijd steeds nieuwe wedopties en aangepaste quoteringen kan vinden. Door op het juiste moment in te zetten kun je zo mogelijk veel winnen. Bovendien hoef je door de live stream van de online bookmaker geen seconde van het duel te missen.
Vooraf wedden op FC Twente kan ook op diverse manieren. Kies bijvoorbeeld eens uit de volgende wedopties:
- Over/under weddenschappen
- Gokken per helft
- Wedden met handicap
- Exacte uitslag voorspellen en doelpuntenmakers kiezen
Combineren van wedden op FC Twente met andere clubs en duels.