De voetbalclub FC Groningen wordt ook wel liefkozend De Trots van het Noorden genoemd. De in 1971 opgerichte Eredivisieclub is niet meer weg te denken uit de Eredivisie, en wist de afgelopen tien jaar vaak indruk te maken met goed voetbal. Hoewel het de laatste twee jaar wat minder gaat met FC Groningen, is de verwachting dat de club de weg naar boven wel weer gaat vinden. Dit natuurlijk mede door het grote aantal supporters en het vaak uitstekende aankoopbeleid. In het verleden zijn veel grote namen te zien geweest in eerst het Oosterparkstadion en later De Euroborg, die tegenwoordig als het Hitachi Capital Mobility Stadion door het leven gaat. In dit artikel bespreken we het vroege verleden van de club en de oprichting in 1971, waarna we via de successen in de jaren ’80 uiteindelijk terechtkomen bij de laatste seizoenen en de toekomst van de Groen-Witten uit het noorden. Dit alles zodat je mogelijk beter en gerichter kunt wedden op FC Groningen. Zoveel mogelijk informatie over een club verzamelen kan nuttige wedden op sport-tips opleveren.
Oprichting FC Groningen in 1971
In 1915 werd in de stad Groningen de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging opgericht. In 1917 kwam de atletiekvereniging Rapiditas tot leven. In januari 1921 werd besloten om onder de naam GVAV-Rapiditas samen verder te gaan. Hoewel er bij de club, overigens uitsluitend toegankelijk voor mannen, zowel aan atletiek, gymnastiek, boksen en zwemmen als voetbal werd gedaan, was het vooral deze laatste sport waarin GVAV-Rapiditas succesvol werd. Door het succes en het toetreden tot de Eredivisie werd de naam van de vereniging in 1965 aangepast naar Stichting Betaald Voetbal GVAV. In 1971 werd de nieuwe naam van de club FC Groningen en er werd besloten om hiervan dé club van de stad te maken. Eerder waren er meerdere teams in de stad die betaald voetbal ambieerden, maar alleen FC Groningen bleef hierna overeind op het hoogste niveau. De Trots van het Noorden begon in het seizoen 1971-72 direct in de Eredivisie, maar zou hier later nog enige keren uit degraderen.
Bijzonder is dat GVAV al in 1935 het eerste duel speelde in het iconische Oosterparkstadion. FC Groningen ging hier vanaf 1971 uiteraard ook in voetballen en haalde er vele successen. Met een capaciteit van 12.500 toeschouwers werd het op een gegeven moment echter te klein en daarnaast was het stadion te gedateerd. In december 2005 was de laatste wedstrijd in het Oosterparkstadion en op 13 januari 2006 werd de Euroborg in gebruik genomen met een wedstrijd tegen aartsrivaal SC Heerenveen. In dit moderne stadion met twee ringen kunnen 22.500 mensen. Tegenwoordig prijkt de naam Hitachi Capital Mobility Stadion om sponsorredenen op de gevel.
Matig begin van Groningen maar successen in jaren ‘80
In de eerst twee seizoenen onder de naam FC Groningen wist de club zich nog te handhaven in de Eredivisie, maar in het seizoen 1973-74 ging het voor de eerst keer mis. Groningen werd laatste in de Eredivisie en speelde uiteindelijk van 1974 tot en met 1980 zes seizoenen in de Eerste Divisie. In dat laatste seizoen werd Groningen kampioen van deze Eerste Divisie. Dit is één van de weinig tastbare prijzen die de club heeft gewonnen. Wedden op voetbal en voorspellen dat FC Groningen veel prijzen wint, is dus zeker geen aanrader.
De opleving van FC Groningen in de jaren ’80 kwam niet alleen door de uitstekende trainer Theo Verlangen en zijn assistent Henk Nienhuis, maar vooral ook door een uitzonderlijk getalenteerde spelersgroep. Vooral topscorer Peter Houtman en de broertjes Ronald en Erwin Koeman hadden hierin een cruciale rol. In het seizoen 1982-83 werd Groningen zelfs vijfde in de Eredivisie. Dit beste resultaat tot dan toe gaf bovendien recht op deelname aan de UEFA Cup. Hierin werden onder meer wedstrijden gewonnen van Atletico Madrid en Internazionale. In de jaren ’80 zou FC Groningen nog drie keer mee mogen doen aan de UEFA Cup/Europacup II. Belangrijker is echter dat Groningen zich ontpopte tot een vrij stabiele Eredivisieclub.
Korte periode Eerste Divisie en groei tot subtopper
Pas in het seizoen 1997-98 ging het weer mis met FC Groningen. De club degradeerde opnieuw naar de Eerste Divisie. Dit keer duurde het verblijf op het tweede niveau maar twee seizoenen. In 2000-01 kwam Groningen weer in de Eredivisie en in deze competitie zit het tot op de dag van vandaag. Cruciaal in de ontwikkeling tot stabiele subtopclub was trainer Ron Jans. Hij was van 2002 tot en met 2010 trainer van de club en de laatste vijf seizoenen onder zijn leiding eindigde Groningen steeds in het welbekende linkerrijtje.
In die jaren werden ook nog meer talenten opgeleid bij en aangekocht door FC Groningen en vaak met een aardige marge weer doorverkocht. De bekendste voorbeelden hiervan zijn:
- Arjen Robben
- Luis Suarez
- Leandro Bacuna
- Virgil van Dijk
- Daley Blind
- Hans Hateboer
- Filip Kostic
- Dusan Tadic
- Andreas Granqvist
Het voorlopige hoogtepunt uit de clubhistorie was het winnen van de KNVB Beker in 2015. Dit is de eerste en enige echte prijs die FC Groningen heeft gewonnen. Trainer Erwin van de Looi had in dat jaar een elftal met spelers als Botteghin, Chery, Rusnak en De Leeuw en wist hiermee in de finale PEC Zwolle te verslaan. Sinds die bekerwinst is FC Groningen eigenlijk alleen maar minder gaan spelen en in het seizoen 2018-19 hebben ze het onder trainer Buijs erg lastig. De bezoekersaantallen lopen bovendien terug en op het veld is maar weinig echt opvallend talent te vinden. De verwachting is toch dat FC Groningen deze dip weer te boven gaat komen en zich net als de vorige achttien seizoenen gewoon in de Eredivisie weet te handhaven.
Wedden op FC Groningen
Wie wil wedden op FC Groningen kan dit uiteraard doen op de competitieduels en daarnaast elk jaar op wedstrijden in de KNVB Beker. De Groningers hebben ook regelmatig aan diverse Europese toernooien meegedaan, maar dit gebeurde in 2015-16 voor het laatst. Wedden op FC Groningen kan op elke wedstrijd, zowel live als vooraf bij vele online bookmakers. Hoewel vooraf wedden op voetbal al erg spannend is, kan live wedden nog meer mogelijkheden en mogelijk nog hogere winsten bieden.
Live wedden kan bij een online bookmaker namelijk tijdens een duel, terwijl je via een livestream de wedstrijd kunt volgen. De wedopties worden aangepast aan de hand van de wedstrijd. Zo kan op het juiste moment inzetten er voor zorgen dat je een leuke winst pakt. Door de steeds veranderende mogelijkheden om te wedden op FC Groningen en de veranderende quoteringen, blijft elke wedstrijd 90 minuten spannend, ook als de wedstrijd zelf misschien tegenvalt.