In tegenstelling tot veel andere teams in de hoogste divisies van het Nederlandse voetbal, werd De Graafschap pas na de Tweede Wereldoorlog opgericht. De club uit het Gelderse Doetinchem werd bovendien gesticht met de directe intentie om betaald voetbal te gaan spelen. Dit lukte dan ook meteen en sindsdien is De Graafschap niet meer weg te denken uit de Eerste Divisie en de Eredivisie. Het team, met als bijnaam de Superboeren, degradeert en promoveert nogal eens en is één van de minst constante teams in de hoogste divisies. In het fraaie en historische De Vijverberg-stadion passen 12.600 mensen. Vooral wanneer De Graafschap in de Eredivisie uitkomt, zit het er vaak behoorlijk vol met fanatieke supporters. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis van De Graafschap en over de successen en dieptepunten die ze door de jaren heen hebben gekend. Dit alles zodat je mogelijk gerichter en beter kunt gaan wedden op De Graafschap. Alle kennis van een club kan namelijk van pas komen bij het wedden op voetbal.
Geschiedenis De Graafschap
De oprichting van De Graafschap is direct verbonden aan de oprichting van de zogenoemde ‘wilde bond’, de NBVB, in 1953. Deze bond werd opgericht als tegenhanger van de al langer bestaande KNVB. De KNVB wilde het betaalde voetbal niet invoeren in 1953, terwijl de NBVB dit wel wilde. Er werd daarom een aantal nieuwe clubs opgericht die uitkwamen in de NBVB en zodoende werd de basis gelegd voor het betaalde voetbal. In 1954 ging de KNVB wél overstag. De twee bonden fuseerden en het betaalde voetbal werd ook in de competities van de KNVB ingevoerd. De Graafschap is van de tien clubs die één seizoen lang in de NBVB uitkwamen, de enige die nog als onafhankelijke voetbalclub bestaat.
Bijzonder is overigens dat de oprichter van De Graafschap, Johan Roodbergen, zijn eigen club nooit zag spelen. Dit kwam omdat deze meneer vrijwel geheel blind was. Ondanks deze handicap was zijn passie voor het voetbal groot genoeg om de moeite te nemen een nieuwe club op te richten in Doetinchem. De Graafschap kende na de oprichting in 1953 overigens al vrij snel wat lastige periodes. Bij de nieuwe competitieopzet in 1956, waarbij de Eredivisie en Eerste Divisie werden ingevoerd, werd De Graafschap in de Eerste Divisie ingeschaald. In 1960 degradeerden de Superboeren echter naar de Tweede Divisie en pas sinds 1969 wist De Graafschap zich definitief in de hoogste twee regionen van het betaalde voetbal te vestigen.
Successen De Graafschap
De successen bij De Graafschap zijn vooral te meten in de langere periodes dat de club actief was in de Eredivisie. Concrete prijzen werden er namelijk in de clubgeschiedenis niet gewonnen, afgezien van drie titels in de Eerste Divisie. Tussen 1973 en 1977 speelde De Graafschap voor het eerst in de Eredivisie. In die tijd draaide de club mee in de middenmoot. De beste periode van de club was tussen 1995 en 2003. Met name het seizoen 1996/97 was uitstekend. De achtste plaats dat jaar is nog altijd de beste prestatie ooit van De Graafschap.
Daarna was het weer schipperen voor de Superboeren. In totaal is de club nu al acht keer gedegradeerd en logischerwijs, omdat ze momenteel in de Eredivisie zitten, negen keer gepromoveerd. Gezien de toch vrij magere prestaties van De Graafschap is het opvallend te noemen hoeveel goede spelers ze door de jaren heen hebben afgeleverd. Bekende oud-spelers zijn onder anderen:
- Klaas-Jan Huntelaar
- Guus Hiddink
- Oussama Assaidi
- John van den Brom
- Luuk en Siem de Jong
- Lasse Schöne
Bijzonder is daarnaast dat De Graafschap al sinds de oprichting in 1953 in hetzelfde stadion speelt. De Vijverberg is door de jaren heen weliswaar meerdere keren aangepast en gerenoveerd, maar toch is nog altijd de oude structuur duidelijk herkenbaar. Voor veel voetbalpuristen is De Vijverberg hierdoor één van de mooiste en meest karakteristieke stadions van ons land.
Laatste seizoenen weer wisselend succes
Van de laatste zeven seizoenen zat De Graafschap maar liefst vijf in de Eerste Divisie. De Superboeren hadden onder meer financiële problemen en zeer veel trainerswissels. Onder leiding van Jan Vreman ging het langzaam weer beter met de club. In 2017 werd hij opgevolgd door Henk de Jong. De karakteristieke coach wist in 2018 te promoveren met De Graafschap. Door het kleine budget is het niet de verwachting dat het verblijf in de Eredivisie eenvoudig zal zijn. De overigens volledig Nederlandse selectie van de Superboeren herbergt zeker enkele talenten, maar is in de breedte toch niet bijzonder indrukwekkend.
Het is voor de fans van de club uit Doetinchem te hopen dat ze directe degradatie en misschien zelfs de nacompetitie kunnen ontlopen. Met name de twee duels met streekgenoot en rivaal Vitesse zullen voor de supporters belangrijk zijn. De andere twee rivalen, N.E.C. en Go Ahead, zitten momenteel een divisie lager en De Graafschap zal nieuwe ontmoetingen met deze tegenstanders nog zeker een paar seizoenen willen voorkomen.
Wedden op De Graafschap
Wie wil wedden op De Graafschap kan dit uiteraard vrijwel wekelijks doen op duels in de Eredivisie. Daarnaast komt De Graafschap elk jaar uit in de KNVB Beker, maar hierin zijn ze tot op heden nooit echt ver gekomen. Voor Europese wedstrijden is De Graafschap eveneens niet goed genoeg. Wanneer je wilt wedden op De Graafschap is het handig om te weten dat dit zowel live als vooraf kan. Vooraf wedden op voetbal kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Over/under weddenschappen
- Wedden met handicap
- Exacte uitslag en ruststand voorspellen
- Inzetten op doelpuntenmakers
Live wedden op De Graafschap geeft nog meer wedopties. De quoteringen en beschikbare weddenschappen worden bovendien aangepast aan het verloop van het duel. Hierdoor kun je je inzicht gebruiken om op het juiste moment in te zetten en zo mogelijk hoge bedragen te winnen!