Het WK darts, met als officiële naam de PDC World Darts Championship, is jaarlijks het belangrijkste dartstoernooi. Het WK darts werd door de dartbond PDC voor het eerst in 1994 georganiseerd. De kampioenschappen die daarvoor plaatsvonden waren allemaal onder de vlag van de andere en inmiddels kleinere dartsbond, de BDO. Niet alleen de wereldtitel staat op het spel bij het WK darts, want met het prijzengeld van in totaal meer dan 2,5 miljoen pond, valt er ook een behoorlijk zakcentje te verdienen door de darters. We vertellen je hier meer over de opzet van het wereldkampioenschap, we bespreken enkele hoogtepunten uit de geschiedenis en het iconische Alexandra Palace, waar het toernooi sinds 2008 wordt gehouden. Uit deze informatie kun je mogelijk wat wedden op sport tips halen.
Opzet WK darts
De beste darters van de wereld spelen tegenwoordig bij de PDC en niet bij de andere dartsbond, de BDO. Hoewel de BDO ook een WK darts organiseert, wordt het toernooi van de PDC als belangrijkste gezien. Bijzonder aan het WK darts van de PDC, is dat de finale altijd op 1 januari is. Hierdoor kan de wereldkampioen precies een kalenderjaar van zijn wereldtitel genieten. Het toernooi start gewoonlijk tussen 10 en 15 december en duurt dus een kleine drie weken. De wedstrijden maken gebruik van het speelsysteem waarbij drie gewonnen legs een set geven. De eerste paar ronden zijn volgens het best-of-5 sets principe en dit bouwt langzaam op naar de finale die best-of-13 sets is. Door het set-systeem is het ook mogelijk om zelfs na een behoorlijke achterstand een wedstrijd nog te winnen, en daarom is het WK darts vaak extra spannend.
Aan het WK darts van 2019 mochten voor het eerst 96 darters beginnen, in plaats van de daarvoor gebruikelijke 72. De beste 32 darters volgens de Order of Merit-ranglijst plaatsen zich automatisch. Daar komen de 32 beste darters van de Pro Tour bij. De laatste 32 darters komen uit de internationale kwalificaties. Hoewel er voornamelijk mannen op de startlijst staan, mogen ook vrouwen meedoen aan het WK darts. Deze structuur van het toernooi is sinds 2019 ongewijzigd.
Geschiedenis WK darts
In 1992 splitste de WDC zich af van de dartbond BDO. De WDC organiseerde in 1994 voor het eerst een eigen WK darts. In 1997 werd de naam aangepast naar de PDC en sindsdien heeft deze dartbond de BDO ingehaald, zowel qua budget en vermogen als qua populariteit. De recordkampioen van het WK darts is uiteraard de inmiddels gestopte dartslegende Phil Taylor. ‘The Power’ won het WK maar liefst 14 keer van de 25 keer dat hij deelnam. Naast Taylor hebben ook deze mannen het WK darts gewonnen:
- Dennis Priestley (een keer)
- John Part (twee keer)
- Raymond van Barneveld (een keer)
- Adrian Lewis (twee keer)
- Michael van Gerwen (drie keer)
- Gary Anderson (twee keer)
- Rob Cross (een keer)
Bijzondere locatie ‘Ally Pally’
Sinds 2008 is het Alexandra Palace in Londen de thuishaven van het WK darts. Liefkozend noemt men dit indrukwekkende gebouw ook wel het ‘Ally Pally’. In 1865 begon de bouw van dit pand en in 1875 werd het officieel geopend. Het is gemaakt met als doel om de omwonende burgers te vermaken en te onderwijzen. Dit soort ‘people’s palaces’ werden in die periode veel gemaakt door de rijkere bovenlaag om meer gelijkheid in de samenleving te creëren. Bijzonder is dat in 1936 de BBC zich vestigde in het gebouw. Vanuit het Ally Pally werden de allereerste publieke televisieprogramma’s ter wereld uitgezonden. Tegenwoordig wordt het gebouw, dat op de erfgoedlijst van Engeland staat, voor diverse evenementen gebruikt, waaronder dus jaarlijks het WK darts. Om al het laatste dartnieuws te volgen kun je uiteraard op ons rekenen.