Het is bijna weer zover, het Europees Kampioenschap voetbal. Het toernooi staat zowat op het punt van beginnen! Voor de fanatieke voetballiefhebbers betekent dit een prachtig toernooi om naar uit te kijken, maar ook voor elke Nederlands elftal supporter is het een gebeuren van jewelste. Oranje uitgedost voor de tv of misschien zelfs wel in de lokale kroeg of restaurant, het feest gaat weer beginnen! Tijd om vooruit te blikken en je van alle belangrijke informatie te voorzien in deze voorbeschouwing op het komende voetbalevenement en eventueel een weddenschap plaatsen op het EK 2021!
Belangrijke data
Het toernooi gaat op 11 juni van start en vanaf dat moment worden er tot aan 23 juni dagelijks wedstrijden gespeeld. Met 24 deelnemende landen wordt er eerst in de groepsfase gespeeld en uit die groepsfase komen landen die doorstoten naar de daaropvolgende finales. De structuur is nadien als volgt:
- Achtste finales
- Kwartfinale
- Halve finale
- Finale
Om de ploegen echter wat rust te gunnen zal er na 23 juni een tweetal dagen rust zijn. Het toernooi wordt op 26 juni in de achtste finale hervat. Dit duurt dan tot 29 juni met in totaal acht wedstrijden, waarvan twee per dag. Ook daar komen uiteraard weer winnende landen uitrollen en die plaatsen zich voor de kwartfinale. Deze kwartfinales worden dan op 2 en 3 juli gespeeld, met eveneens twee wedstrijden per dag. Tussen de achtste finales en kwartfinale zit dus een rustperiode en dat geldt eveneens in aanloop naar de halve finales.
De halve finales zullen op 6 en 7 juli gespeeld worden en dit in opmaat naar het absolute hoogtepunt van het toernooi: de finale. De finale zal op 11 juli 2021 plaatsvinden en dat te Londen. Hier zal op het scherpst van de snede gestreden worden voor de titel Europees Kampioen. Het land dat wint mag deze titel de komende vier jaar dragen.
Verschillende locaties in heel Europa
Normaal gesproken wordt het EK voetbal in één of twee landen gespeeld. Voor het EK van 2021 kiest de UEFA echter voor een andere opzet, want er wordt door heel Europa gevoetbald. Dit is logistiek een wat grotere uitdaging, maar het zorgt net zoals bij de Champions League wel veel meer voor een ‘Europees gevoel’. Ook in Nederland zal gespeeld worden en dit zal in de Amsterdam Arena zijn.
Het is echter nog wat meer specifiek opgedeeld en dat brengt ons bij het onderstaande overzicht.
Drie groepswedstrijden en een achtste finale:
- Amsterdam (Nederland)
- Kopenhagen (Denemarken)
- Boedapest (Hongarije)
- Boekarest (Roemenië)
- Glasgow (Schotland)
- Sevilla (Spanje)
Drie groepswedstrijden en een kwartfinale:
- Baku (Azerbeidzjan)
- München (Duitsland)
- Rome (Italië)
- Sint-Petersburg (Rusland)
Finale en halve finales:
- Londen (Engeland)
De definitieve samenstelling had echter wat voeten in de aarde om te realiseren. De UEFA stelt namelijk als eis dat er toeschouwers bij kunnen zijn, maar niet elk land/stad kon of wilde daaraan voldoen vanwege het coronavirus. Hierdoor zijn Bilbao, Dublin en Brussel bijvoorbeeld afgevallen.
Een voordeel is dat de gastlanden minimaal twee thuiswedstrijden spelen en dat is voor supporters natuurlijk erg fijn. Nederland speelt dus twee wedstrijden in de Amsterdam Arena. Weet het Nederlands elftal verder door te stoten, dan valt die locatie echter af en zullen de supporters alsnog verder moeten reizen.
Er is trouwens nog een specifieke reden waarom het EK in 11 landen gespeeld wordt. De UEFA geeft kleinere voetballanden op deze manier ook een kans om een groot toernooi te organiseren, én om het voetbal in het land in kwestie verder te ontwikkelen. Goede voorbeelden hiervan zijn Roemenië, Hongarije en Azerbeidzjan. Een extra plus is dat alle locaties voldoende capaciteiten hebben. Kortom, makkelijk bereikbaar per vliegtuig, genoeg accommodaties en een degelijk stadion voor wedstrijden.
Poules
Zoals elk ander Europees Kampioenschap voetbal begint het met de poulefase en daarin komen de landen tegen elkaar uit om de poulewinnaar te bepalen. Hierin wordt de standaard puntentelling gebruikt, dus bij winst scoort een land 3 punten. Bij gelijkspel 1 punt en bij verlies 0 punten. Elke poule bestaat uit vier landen, waarin elk land dus in deze fase drie wedstrijden speelt.
Uit elke poule gaan de twee beste landen weer door naar de achtste finales. Daarnaast is er nog ruimte voor de beste vier ploegen die op de derde plek zijn geëindigd. Dit maakt dat de achtste finales door twaalf ploegen gespeeld worden en dat op basis van een knock-out systeem. In elke wedstrijd zal het er dus om spannen, want de verliezer mag naar huis.
Dit proces herhaalt zich vervolgens in de kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale. Een best aardige route over de tijdspanne van een maand. Maar dat duurt nog even, eerst is het tijd voor de poulefase en de indeling van de landen gaat over zes poules, zoals hieronder opgesomd:
Poule A:
- Turkije
- Italië
- Wales
- Zwitserland
Poule B:
- Denemarken
- Finland
- België
- Rusland
Poule C:
- Nederland
- Oekraïne
- Oostenrijk
- Noord-Macedonië
Poule D:
- Engeland
- Kroatië
- Schotland
- Tsjechië
Poule E:
- Spanje
- Zweden
- Polen
- Slowakije
Poule F:
- Hongarije
- Portugal
- Frankrijk
- Duitsland
Vanaf het moment dat het EK 2021 van start gaat is het voor de voetballiefhebber een groot feest. Waar de zomer over het algemeen droog is vanwege het feit dat competities voorbij zijn, is er nu geen reden tot klagen.
Het kampioenschap biedt ook mooie mogelijkheden tot specifieke sportweddenschappen. Zo valt er op elke wedstrijd te wedden zodra het EK eenmaal van start is gegaan. Vanzelfsprekend kan je bij Wedden op Sport terecht voor mooie wedtips die we selecteren op basis van verschillende criteria, zoals je van ons gewend bent!
Kansen van Nederland op het EK 2021
Het Europees Kampioenschap voetbal 2021 is natuurlijk van een andere orde dan een reguliere competitie in binnen of buitenland. Het aantal wedstrijden ligt veel lager en de elftallen zijn samengesteld op basis van voetballers die bij allerlei clubs spelen. Heeft Frank de Boer voor Nederland hét beste elftal samengesteld? Dat is de vraag. Hoewel de meningen erg verdeeld zijn zal het Nederlandse team het op het veld moeten laten zien.
Feit blijft echter dat de huidige selectie niet tot de beste lichting ooit behoort. Er zitten absoluut goede voetballers bij, maar het is niet het elftal dat de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2010 wist te bereiken. Nederland is dus zeker geen topfavoriet, maar toch mogen we het ook niet uitvlakken. Want als we naar de poule kijken komen ze tegenover Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië te staan.
Van al deze ploegen is Oekraïne mogelijk de meest lastige, de andere twee landen zijn beduidend kleinere voetballanden dan Nederland. Dat schept dus een gunstig uitgangspunt, maar een EK is anders dan elk ander toernooi en het is niet zonder reden dat de genoemde landen aan dit toernooi mee mogen doen. Onderschatten zou dus misplaatst zijn. En mocht je willen wedden op het Nederlands elftal, laat je dan niet primair door emotie leiden. Kijk vooral ook naar statistieken, die kunnen je erg goed helpen.
Favorieten op het EK van 2021
Hoewel we dus genuanceerd en enigszins terughoudend naar Nederland kijken in deze voorbeschouwing, zijn er natuurlijk wel favorieten voor de winst op het toernooi. Als we naar de bookmakers kijken, zien we vanzelfsprekend hoge odds als het puur op de winnaar aankomt. Dit wordt gevoed door de onvoorspelbaarheid van het toernooi. Meer dan eens werden topfavorieten immers relatief vroeg uitgeschakeld, maar het geeft desalniettemin enigszins een perspectief.
Veel bookmakers schatten de kansen van Engeland zeer hoog in, gevolgd door België, Frankrijk en Duitsland. De odds liggen bij diverse bookmakers tussen de 5.5 en 7.0. Dit is echter aan flinke schommelingen onderhevig geweest, gezien er veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op het gebied van de definitieve selecties en laatste prestaties. Dat neemt niet weg dat het een beetje de ‘usual suspects’ zijn voor winst op het toernooi.
Waar staat Nederland? Zoals al aangehaald zijn we daar wat terughoudend over. Toch wordt ook Nederland niet onderschat. Samen met Portugal en Italië worden deze drie landen als de underdog gezien. Spanje hangt daar dan weer een beetje tussenin, maar duidelijk is dat de focus van bookmakers vooral op de grootste voetballanden ligt qua kanshebbers. Maar dat mag geen verrassing zijn.
Wedden op het EK 2021
Het Europees Kampioenschap voetbal is naast een groot feest ook een fantastische kans om deze zomer mee te doen met weddenschappen. Dat zal vanzelfsprekend mogelijk zijn bij heel veel websites, waaronder Wallacebet, TOTO, Sven-play, Buffbet en Fastbet. Vanaf volgende week gaan we wedtips aanbieden en vanzelfsprekend presenteren we je daar alle informatie bij die je nodig hebt!
Tot slot geven we je graag nog wat algemene tips met het oog op wedden om zo de beste kans te maken.
- Bekijk de statistieken van recente wedstrijden tussen landen als ze elkaar eerder getroffen hebben;
- Kijk later in het toernooi hoe fit een ploeg nog is en of er blessures/schorsingen zijn;
- Pak analyses en voorspellingen van professionals erbij voor een goed uitgangspunt;
- Laat je nooit leiden door je emoties, statistieken zeggen veelal meer dan je gevoel.
Met deze tips in het achterhoofd zet je meer bewust en rationeel in. Minstens zo belangrijk is om ook naar de odds te kijken, want de quotering geeft een goede indicatie van de kans van slagen. Dat sluit bijzondere resultaten niet uit, die ook lucratiever zijn, de kans is echter veel kleiner. In dat opzicht is een gokje wagen zeker nooit verkeerd, maar spreid dan wel je kansen.
Nog een paar dagen en dan barst het voetbalfestijn weer los. Veel plezier met kijken en weddenschappen!