Elk land heeft zo zijn favoriete sporten en sporten waar ze internationaal in uitblinken. Welke dit zijn kan komen door de historie en de ligging, maar ook door factoren die eigenlijk niet te verklaren zijn. De sporten waar Nederland het best in is lopen nogal uiteen. De typische Nederlandse sporten zijn bovendien ook niet per se de sporten die het meest worden beoefend.
Naast de sporten waar Nederland goed in is zijn er ook in ons land bekende sporten die buiten ons land amper worden gespeeld. Deze Nederlandse sporten krijgen internationaal misschien weinig aandacht, maar zijn voor veel landgenoten wel degelijk erg belangrijk. Wij vertellen hier meer over sport in Nederland. Informatie die mogelijk bij het wedden op sport van pas komt!
Lees ook: Weddenopsport guide | Alles over gratis live streams | Bookmaker reviews
Wed op je favoriete sport bij onze favoriete bookmaker
Als je op een link klikt en je aanmeldt bij een bookmaker, ontvangen wij een kleine vergoeding. Er zullen geen kosten voor jou zijn. We raden alleen veilige, gelicenseerde en betrouwbare sportweddenschap aanbieders aan.
Waarin blinken Nederlandse sporters uit?
Nederland is in een aantal sporten opvallend goed. Wanneer we kijken naar de medailles die Nederland op de Spelen heeft gewonnen, dan staan de volgende sporten bovenaan:
- Schaatsen – 121 medailles
- Zwemmen – 59 medailles
- Wielrennen – 49 medailles
- Roeien – 30 medailles
- Paardensport – 26 medailles
- Zeilen – 23 medailles
- Judo – 23 medailles
- Hockey – 17 medailles
- Atletiek – 16 medailles
Wat onder meer opvalt is dat de sporten waar Nederlanders goed in zijn vaak verbonden zijn met het water. Dit komt natuurlijk door de grote rol van het water in ons land. Daar komt bij dat bijvoorbeeld wielrennen sterk verbonden is met onze fietscultuur. Dit is weer een gevolg van het vrijwel geheel vlakke landschap in Nederland waardoor de fiets een primair vervoersmiddel is.
Logischerwijs zijn er vervolgens geen typisch Nederlandse sporten verbonden met de bergen en heuvels en langdurige sneeuwval. De natuurlijke omstandigheden van een land bepalen vooral historisch gezien gedeeltelijk de sporten waar een land in uitblinkt.
Het aantal medailles op de Spelen hangt daarnaast samen met het aantal onderdelen waarop een medaille kan worden gewonnen. Bij hockey gaat het op de Spelen namelijk om een lang toernooi met slechts één medaille op het eind, terwijl het zwemmen en schaatsen tientallen medaille mogelijkheden bieden. Naast deze sporten is Nederland uiteraard ook bijzonder goed in voetbal en hebben we meerdere individueel uitblinkende sporters in onder meer darten en de Formule 1. Bijvoorbeeld Michael van Gerwen en Max Verstappen maken als Nederlandse topsporters veel indruk wereldwijd.
Meest populaire sporten in ons land
Uit cijfers van het NOC*NSF blijkt dat de sportbonden van de volgende Nederlandse sporten de meeste leden hebben:
- Voetbal
- Tennis
- Sportvissen
- Golf
- Gymnastiek
- Hockey
- Paardensport
- Zwemmen
- Atletiek
- Volleybal
Deze cijfers willen niet zeggen dat deze sporten ook het meest worden gedaan. De meest beoefende sport in ons land is namelijk fitness. Ongeveer 20% van de inwoners van Nederland doet aan fitness. Daarna volgen wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen en dan pas voetbal.
De meest populaire en wellicht de meest ‘typische Nederlandse’ sporten zijn dus de sporten die gratis of zonder lidmaatschap kunnen worden gedaan. Opvallend is ook de populariteit van tennis. Veel mensen beoefenen namelijk deze sport, maar slechts heel incidenteel kan een landgenoot, zoals Kiki Bertens (bron), internationaal indruk maken in deze sport. Dit komt waarschijnlijk omdat ook veel ouderen nog aan tennis doen.
Bij andere sporten, zoals met name voetbal, zien we een relatief laag percentage deelnemers omdat ouderen dit niet meer (kunnen/willen) doen. Bij 4-18 jaar is voetbal het meest populair (bron), maar daarna nemen fitness, hardlopen, fietsen tennis het over.
Typisch Nederlandse sporten
Bekende Nederlandse sporten die eigenlijk alleen in ons land op een hoog niveau worden gedaan zijn korfbal en marathonschaatsen. Vooral korfbal is een grote sport in ons land maar om diverse redenen is het in andere landen, behalve bepaalde stukken van België, nooit aangeslagen. In Engeland en de voormalige Britse koloniën is netball een naaste en bovenal populaire verwant van korfbal.
Daarnaast zijn er nog kleinere bekende Nederlandse sporten, zoals het kaatsen en polsstokverspringen in Friesland. Dit mag echter gezien het beperkte aantal deelnemers amper een naam hebben. Ook zijn er diverse schietsporten die regionaal worden gedaan.
Trends in de populairste Nederlandse sporten
Wanneer we kijken naar de trends (bron) in populaire Nederlandse sporten bij inwoners boven de 12 jaar dan valt op dat er een aardige verandering heeft plaatsgevonden. Bij fitness gaat het bijvoorbeeld om een toename van 14,3% van de bevolking in 2001 naar maar liefst 25,1% in 2018. Andere sterke stijgers sinds het begin van dit millennium zijn:
- Yoga
- Hardlopen
- Voetbal
- Sportief wandelen
- Sportief fietsen
Natuurlijk zijn er ook dalers te noteren bij de populairste sporten in Nederland. Opvallend is dat vooral gymnastiek, zwemmen en tennis in een sterke neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen. Zwemmen is zelfs tien procentpunten gedaald. Tennis is van bijna 10% van de bevolking naar net iets meer dan 5% gegaan.