Mede omdat de gemiddelde rugbyspeler meer dan 100 kilo is en de sport draait om het harde fysieke contact, komen hersenschuddingen relatief veel voor bij rugbyers. Tot voor kort dacht artsen bijvoorbeeld dat het zogenaamde ‘punch drunk syndrome’, oftewel CTE, alleen bij oud-boksers voorkwam. Het blijkt dat ook bij het spelen van rugby deze hersenaandoening kan ontstaan. De sporters met dit syndroom hebben een verminderde motoriek en problemen met denken en herinneren. Desondanks zijn er nog geen duidelijke richtlijnen voor spelers die bij rugby mogelijk een hersenschudding hebben opgelopen. De sportbonden lijken dit probleem eindelijk serieus te nemen, maar voor sommigen zullen deze regelementen te laat komen. In dit artikel vertellen we je er meer over en in de laatste alinea gaan we in op wedden op rugby.
14-jarige komt te overlijden bij rugby spelen
Een dieptepunt in de gemeenschappelijke geschiedenis van hersenschuddingen en rugby is het overlijden van een 14-jarige jeugdrugbyspeler in 2011. Hij mocht gewoon doorspelen nadat hij een hersenschudding had opgelopen bij een harde botsing op het veld. Niemand van de leiding of de scheidsrechters greep in toen de jongen zwalkend over het veld liep. Doordat de jonge speler vervolgens nogmaals een beuk kreeg te verwerken, ontstond het zogenoemde ‘second impact syndrome’. Dit wil zeggen dat de hersenen na de initiële zwelling die de grondslag is van een hersenschudding, nogmaals een impact krijgen. De jonge rugbyspeler overleed hierdoor ter plekke. Dit is bovendien zeker geen alleenstaand incident, want het komt vrijwel elk jaar wel ergens op een rugbyveld voor.
Mogelijke oplossingen voor hersenschuddingprobleem in de sport
Dat rugby spelen gevaarlijker kan zijn dan bijvoorbeeld tennis of golf, is geen verrassing. Maar waar een knie of een heup vervangen kan worden en gebroken botten wel herstellen, is dit bij hersenschade zeker niet het geval. Binnen de rugbysport doet men vaak lacherig over blessures en wordt het als mannelijk en stoer gezien om door te spelen met bloedende wonden en met hersenschuddingen. In 2012 werd al voorgesteld bij de Internationale Rugbybond om spelers met hoofdletsel vijf minuten aan de kant te houden en een verplichte check in te stellen om een hersenschudding te kunnen uitsluiten. Dit voorstel werd weggestemd.
Hoewel deze regel er nu wel lijkt te komen, is vooral de cultuurshift van groot belang. Belangrijke (oud-) spelers van rugby hebben zich uitgesproken over de kwestie en benadrukken het belang van goede controle bij hoofdwonden. Ook commentatoren prijzen spelers die zwalkend over het veld lopen na een botsing niet meer, maar benadrukken dat er moet worden ingegrepen. Wanneer er meer begrip is voor de kwestie en de houding van de betrokkenen wijzigt, volgen vaak de reglementaire wijzigingen vanzelf en gaat men in de nabije toekomst hopelijk beter om met hersenschuddingen bij het rugby spelen.
Wedden op rugby
Uiteraard kun je bij veel online bookmakers volop wedden op rugby. Het Six Nations-toernooi is net afgelopen en hierin pakte Wales de titel. De nationale competities gaan gewoon door. In bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelandse en de Britse competitie kun je wekelijks veel duels vinden om op in te zetten. Naast het vooraf wedden op rugby is ook het live wedden vaak mogelijk. Eén van de voordelen hiervan is dat je het duel waarop je in wilt zetten via een livestream kunt volgen. In Nederland worden uiteraard niet alle rugby-duels uitgezonden en op deze manier kun je toch je favoriete club in actie zien.