Je herkent het vast wel. Dat gênante moment dat je moet niezen terwijl je in de auto op de snelweg rijdt. Maar hoe gaat dat als je Formule 1 coureur bent? Stel je voor dat je moet niezen als je met 370 kilometer per uur over de baan racet op maar een haartje afstand van de andere auto’s. Dat kan nooit goed gaan…
Hoe voorkomen F1-coureurs een niesbui?
Over deze kwestie hebben de Formule 1 rijders zich natuurlijk ook gebogen. Daarom zie je vaak coureurs met een soort pleister op hun neus die ervoor moet zorgen dat er een vrije zuurstof toevoer is. Op deze manier raken ze niet snel buiten adem en kan niezen ook voorkomen worden. Daarnaast gebruiken ze ook vaak allergie medicatie om geen enkel risico te nemen.
Wat ook meespeelt is dat de coureurs tijdens de race een snelle ademhaling hebben door de inspanning en adrenaline. Dit zorgt ervoor dat stof en andere fijne deeltjes niet snel aan het neusslijmvlies hechten. Door heel hard te ademen kun je je neus schoonhouden. Ook wordt de helm natuurlijk grondig schoongemaakt voor elke race.
Een andere reden dat F1-coureurs een minder grote kans hebben om te niezen tijdens de race is de hoeveelheid adrenaline die vrijkomt. De spanning van de wedstrijd zorgt ervoor dat het lichaam vooral gefocust is om de beste prestatie te leveren en vergeet daardoor de kleinere prikkels zoals een jeukende neus. En als er dan toch echt geniest moet worden kan er altijd nog geprobeerd worden om het in te houden of uit te stellen door bijvoorbeeld op de tong te bijten.
Voedselvergiftiging is ook geen pretje
Ondanks dat Formule 1 professionals erg goed op hun gezondheid letten zijn het natuurlijk ook maar gewoon mensen die ziek kunnen worden. Velen zullen zich nog wel het voorval herinneren tijdens de Grand Prix van Japan in 2007 toen Mark Webber aan voedselvergiftiging leed en moest overgeven in zijn helm. Maar hij reed toch door en het heeft uiteindelijk niet veel invloed gehad op zijn race. Ook Nigel Mansell heeft tijdens de Mexicaanse Grand Prix van 1986 een hele ronde met een helm vol kots gereden na een voedselvergiftiging. Daarbij vergeleken lijkt een nies nog niet zo heel vervelend…
Het gevaar van niezen
Toch kan het nog steeds erg gevaarlijk zijn. Er is tenminste één voorbeeld van een F1 coureur die werd gehinderd doordat hij moest niezen tijdens de race. In 2015 was Fernando Alonso namelijk tijdelijk uit de running doordat hij controle over de wagen verloor door een niesbui. Uiteindelijk kon hij gelukkig nog snel op de rem trappen zodat het niet escaleerde. Maar toch had hij aan het ongeluk een lichte hersenschudding overgehouden. F1-coureurs kunnen dus maar beter geen koudje oplopen.