Na het wereldbekerkwalificatietoernooi in Thialf mogen de geplaatste Nederlanders zich gaan opmaken voor de eerste van zes wereldbekerweekenden. In Obihiro in Japan worden van 16 tot en met 18 november alle afstanden, behalve de langste afstanden bij de mannen en vrouwen, verreden. Hoewel de wereldbeker niet de meest prestigieuze wedstrijd is in het seizoen, is het vooral interessant om te zien hoe de vorm is bij de internationale top. In dit artikel belichten we kort hoe de wereldbeker bij het schaatsen werkt en vertellen we over enkele Nederlanders die zich met opvallende prestaties wisten te kwalificeren. Daarnaast vertellen we je meer over wedden op schaatsen.
Zes wereldbekerweekenden verspreid over het jaar en de wereld
Op 16 november start de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in Obihiro, terwijl pas op 9 en 10 maart 2019 in Salt Lake City (Amerika) de wereldbekerfinales worden geschaatst. Om de internationale schaatscompetitie winnend af te sluiten, moeten de atleten dus het hele seizoen goed presteren. Naast de data in Obihiro en Salt Lake worden er ook wedstrijden gehouden in Tomakomai in Japan, Tomaszow Mazowiecki in Polen, Hamar in Noorwegen en Heerenveen in Nederland. Niet alle afstanden worden even vaak verreden. De volgende wedstrijden worden verspreid over zes weekenden gehouden voor mannen en vrouwen:
- 500 meter: elf keer
- 1000 meter: zeven keer
- 1500 meter: zes keer
- 3 km vrouwen/5 km mannen: vijf keer
- 5 km vrouwen/10 km mannen: één keer
- Massastart: vier keer
- Achtervolging: drie keer
- Teamsprint: drie keer
Op elke afstand Nederlandse medaillekandidaten
Het mag geen verrassing heten dat de Nederlandse dames en heren op elke afstand één of zelfs meerdere medaillekandidaten hebben. De wereldbekerkwalificaties zijn inmiddels gehouden en de vijf Nederlandse deelnemers die op elke afstand uit mogen komen zijn bekend. Bij de mannen viel met name Patrick Roest op. Hij won de 1500 meter, de 5 kilometer én de 10 kilometer. Ook Kjeld Nuis plaatste zich voor drie afstanden. Hij gaat zowel de 500, 1000 als 15000 meter rijden. Bij de vrouwen stak Antoinette de Jong boven de rest uit. De jonge Friezin doet niet mee aan de 500 meter, maar wist zich voor de vier andere individuele afstanden wel te plaatsen. Leuk is ook dat vooral bij de vrouwen er veel jonge talenten het wereldbekercircuit ingaan. De komende jaren lijkt de Nederlandse schaatsdominantie dus nog voort te duren.
Wedden op schaatsen
Bij de wereldbekers kun je natuurlijk per afstand wedden op schaatsen. Bovendien kun je ook direct inzetten op winst van de gehele wereldbeker. Het is bovendien extra leuk om de wereldbekers te volgen, omdat het dit seizoen de eerste ontmoetingen zijn tussen de mondiale toppers. Door de vorm van de dames en heren goed in de gaten te houden kun je mogelijk later dit seizoen nog beter en gerichter gaan wedden op schaatsen.