Eén van de meest legendarische auto- en motorrally’s ter wereld is zonder twijfel de Dakar rally. Tegenwoordig zijn er diverse categorieën die mee mogen doen en zodoende leggen de coureurs zowel in auto’s, vrachtwagens, quads, UTV’s en motoren de duizenden kilometers af. Hoewel de oorspronkelijke route in Parijs begon en finishte in Dakar in Senegal is sinds 2009 het evenement verplaatst van Europa en Afrika naar Zuid-Amerika. Dit vanwege de groeiende terreurdreiging in de gebieden die doorkruist moeten worden. Sinds 2009 staat er elk jaar een gevarieerd parcours op het programma waarin de coureurs bergen, woestijnen en bossen doorkruisen. Dit jaar gaat de route door Paraguay, Bolivia en Argentinië. De start was op 2 januari in Paraguay en op 14 januari hoopt iedereen te finishen in Argentinië. In dit artikel kun je meer lezen over de editie van dit jaar. Ook staan we stil bij de Nederlandse deelnemers en volgt er meer informatie over wedden op motorsport.
De Dakar route van 2017
Dit jaar is de Dakar rally van start gegaan in de hoofdstad van Paraguay, Asunción. Vanaf hier rijden de coureurs eerst een gedeelte over vlaktes en door woestijnen richting het Andes gebergte. Hier moeten ze over en langs vele bergen en zal ook vaak op hoogte moeten worden gereden. De ijle lucht maakt het extra lastig om het lang vol te houden en dit zal zeker enkele coureurs doen afstappen. Elke etappe kent overigens een neutrale zone van meestal enkele honderden kilometers en een race-zone die vaak tussen de 300 en 400 kilometer bedraagt. Per dag moet er meestal zo’n 800 kilometer worden afgelegd om het volgende kamp te bereiken waar de spullen van de coureurs heen gebracht worden en waar eventuele reparaties kunnen worden gedaan.
Aangezien er voornamelijk off-road gereden moet worden bij de Dakar rally is het navigeren ook een zeer belangrijk onderdeel. Met behulp van een kompas (er is natuurlijk lang niet overal internet in de onherbergzame gebieden) moeten de coureurs het volgende kamp zien te vinden. Het komt dan ook regelmatig voor dat niet per se de snelste, maar de best navigerende coureur wint. De combinatie van rijden in de vreselijk hitte en de stof van de woestijn en de kou, sneeuw en ijle lucht in het Andes gebergte maakt dat dit weer een bijzonder zware editie van de Dakar rally is. Het komt overigens ook helaas vaak voor dat er mensen komen te overlijden tijdens de race, maar laten we hopen dat dit jaar een uitzondering op de regel is.
De bekende Nederlandse deelnemers
Bekende deelnemers die veel vaker hebben meegedaan aan de Dakar rally zijn onder andere de tweelingbroers Tim en Tom Coronel. Ondanks hun jarenlange ervaring lijkt het dit jaar niet fantastisch te gaan. Ze zitten beide nog wel in de race, mede omdat ze elkaar helpen bij pech, maar staan niet goed in het klassement. Zo moest Tim zijn broer Tom al een stuk slepen omdat zijn auto ermee op hield. Er zijn echter Nederlandse deelnemers met meer pech. Zo ging motorrijder Jurgen van den Goorbergh knock-out nadat hij over de kop vloog op de derde dag van de rally. Na een korte herstelperiode heeft hij de etappe wel weten uit te rijden en hij is ook de volgende dag weer opgestapt. Dit bleek echter zijn laatste dag te zijn en hij is inmiddels uit de race. Zo blijkt maar weer dat als je als coureur niet 100 procent fit bent het vrijwel onmogelijk is om Dakar uit te rijden. Een motorrijder met nog meer pech is Humprey Senn van Basel. Zijn motor vloog in brand en hij moest noodgedwongen de strijd staken.
Bij de vrachtauto’s is Nederland traditioneel een top land. Ook dit jaar doen onder andere Peter Versluis, Hans Stacey en Maurik van den Heuvel het bijzonder goed met top 10 klasseringen. Een andere oude rot in de Dakar rally, Gerard de Rooy, kampte met problemen met zijn banden en hij staat daardoor niet zo hoog als er van hem verwacht zou mogen worden. Toch heeft hij ook al een etappe gewonnen, dus het gaat langzaam weer de goede kant op. Al deze problemen van Nederlandse rijders vallen echter in het niet bij het ongeluk dat de Slowaak Ivan Jakes trof. Hij werd namelijk geraakt door de bliksem! Door een klein wonder mankeert hem op wat lichte brandwonden na vrijwel niks. Hij is de dag na dit ongeluk gewoon weer van start gegaan en is ook vastbesloten om de rally uit te rijden. Dit geeft eens te meer het karakter van de rijders van deze rally aan.
Wedden op motorsport
Bij de volgende aanbieders kun je volop wedden op motorsport:
Veel grote evenementen kun je hier vinden en op de diverse onderdelen kun je inzetten. Dit kan vaak alleen vooraf, maar bij sommige grotere motorsportevenementen zoals Grand Prix wedstrijden bij de Formule 1 en bij de Moto GP bij motoren, kun je ook live wedden op sport en een live stream volgen. Handig is dat je niet alleen maar via je computer in kunt zetten bij deze aanbieder, maar ook via de handige app via je smartphone of tablet altijd een gokje kunt wagen. Daarnaast zijn de quoteringen bij deze aanbieders altijd uitstekend te noemen. Het is belangrijk om een goede online bookmaker te nemen als je online wilt gaan wedden op sport. De genoemde sites zijn 100% veilig en legaal en omdat ze bij de grote Casino Group zijn aangesloten beschikken ze over een uitstekende klantenservice die je snel kan helpen als er iets mis zou gaan.
Als je een nieuwe speler bent dan is het handig om te profiteren van de welkomstbonus die de diverse aanbieders geven. Dit kan in veel gevallen oplopen tot tientallen euro’s gratis speelgeld, dus het kan zeker uit om hier gebruik van te maken. Er worden ook vaak andere promoties en acties aangeboden, dus hou deze sectie van de site naar keuze goed in de gaten om niks te missen. Als je meer wedden op sport tips wilt dan kun je deze site blijven volgen en alles lezen over opkomende grote sportevenementen in diverse disciplines.